Juuret pienten yritysten kasvussa

Tampereen Pienteollisuustalon historiaa rakentamassa ovat olleet rohkeat pienyrittäjät, joita 1950-luvun Suomen päättäjät ja virkamiehet eivät osanneet arvostaa. Monet juurikasvillisuusyritykset toimivat tuolloin nukkavieruissa tiloissa, joissa toiminnan laajentaminen ja kehittäminen oli lähes mahdotonta. Yrittäjiä yhdistäneessä Tampereen Käsityö- ja teollisuusyhdistyksessä oli keskusteltu jo pitkään kipeästä pulmasta. Pääomia oli vähän ja pikkufirmoilla ei ollut varaa lähteä yksin rakentamaan uudistiloja. Ratkaisu löytyi yhteistyöstä. Vuonna 1957 alkoi yrittäjien perustaman Tampereen Pienteollisuustalo Oy:n ensimmäisen vaiheen rakennustyöt Kalevantien ja Tammelan puistokadun, nykyisen Yliopistonkadun kulmauksessa.

Vihkiäiset sattuivat parahiksi vuoden 1958 Suomalaisen Työn Viikolle, jonka tunnuksena oli Käytä kotimaista - turvaa työllisyys. Tunnus oli tärkeä. Vasta kuluttajaksi opetelleet, sodista toipuneet kansalaiset vierastivat kotimaista eivätkä oikein luottaneet suomalaisen työn laatuun.

Nyt jo suureksi lähes 60.000 m2 ja seitsemän eri rakennusta käsittäväksi kiinteistöyhtiöksi kasvanut Tampereen Pienteollisuustalo Oy monipuolisti syntyessään tamperelaisen teollisuuden julkista kuvaa. Sen tiloissa oli yhtä aikaa esimerkiksi neljä kenkätehdasta. Koko talossa oli enimmillään töissä yhtä paljon väkeä kuin suuressa tamperelaistehtaassa. Runsaan 60-vuotisen historian aikana yhtiön tiloissa on ehtinyt toimia jo tuhansia yrityksiä ja yhteisöjä.

Historian saatossa Tampereen Pienteollisuustalokin on käynyt läpi teollisuuden murroksen. Prosessorit ovat korvanneet sorvit ja kutomakoneet. Tietotyö ja erilaiset palvelut ovat tulleet perinteisen teollisen työn tilalle. Alkuperäisen kaltaista pienteollisuutta on kolmeen kortteliin levittäytyneessä yhtiössä enää vähän.

Kun tänä päivänä tarkastelee yhtiön tiloissa parinsadan yrityksen ja yhteisön sekä yli 85 omistajan nimiluetteloa ja toimialoja, havaitsee selvästi yhteiskunnassamme tapahtuneen muutoksen. Pienteollisuustalo elää ja hengittää tässä ajassa. Kuten on tehnyt jo 60-vuotta.

Matti Wacklin: Henkseliestä Hightechiin, Tampereen Pienteollisuustalo historiakirja